Zwakte op aandelenmarkt zet door
26 oktober 2018
Ook deze morgen lijkt de recente val op de aandelenmarkt door te zetten. Na een ogenschijnlijk herstel van aandelenkoersen op donderdag, werden er donderdagavond belangrijke kwartaalcijfers bekendgemaakt. Onder andere internetbedrijven zoals Alphabet (Google) en Amazon maakten hun cijfers bekend. Alphabet daalde na de bekendmaking met bijna 5% in de nabeurs en Amazon met 8% vanwege tegenvallende verkoopcijfers. Ook de koersen van de andere ‘leden’ van de zogenoemde FANG daalden (Facebook en Netflix). Is de internetzeepbel aan het knappen?
Wanneer wordt de internetzeepbel eindelijk aangezien voor wat het is?
Ondanks dat de internetzeepbel – ook wel de dotcomzeepbel 2.0 genoemd – zo goed als onmiskenbaar lijkt, is er amper aandacht voor de overdreven beurswaarderingen van verschillende internetaandelen. Sterker nog, de enorm hoge beursrendementen van deze aandelen zetten beleggers amper aan het denken. Koersdoelen worden simpelweg verhoogd en iedereen gaat verder alsof er niks aan de hand is.
Neem de volgende grafiek. In deze grafiek zijn de koersstijgingen van verschillende (historische) zeepbellen op een rij gezet. De eerste kan u wellicht interesseren: dat was namelijk de zeepbel in goud (en, algemener, edelmetalen en commodities) eind jaren ’70. De goudprijs steeg binnen een aantal jaar met liefst 500%. De Nikkei-index eind jaren ’80 was de volgende grote zeepbel, als was alles wat er in Japan te koop stond duur. Zo was op een bepaald moment de grond onder het keizerlijk paleis in Tokyo meer waard dan alle grond in California; grondprijzen daalden uiteindelijk met meer dan 80% na het knappen van de Nikkei-zeepbel.
Daarna kwam de Azië-crisis, met een hoofdrol voor landen zoals Thailand. In de grafiek treft u de Thaise aandelenmarkt aan. Daarna kwamen de twee groten onder de Amerikaanse zeepbellen: eerst de technologie-zeepbel (dotcom 1.0) en daarna de vastgoedzeepbel.
Hoe verhoudt de huidige internetzeepbel (dotcom 2.0) zich met deze historische afwijkingen van onderliggende waarde? Niet best: we zitten zeer dichtbij de toppen van de technologie- en vastgoedzeepbellen in de Verenigde Staten en ver boven de eerdergenoemde zeepbellen.
Trends lijken door te zetten
Dat betekent dat aandelen deze week een zware week hadden. Sterker nog, zowel de S&P 500 index als de Dow Jones index daalde in zoverre dat ze over het gehele jaar in het rood staan. Met de huidige daling zijn deze beursindices sinds de jaarwisseling gedaald in plaats van gestegen. De S&P 500 index beleeft zijn slechtste maand sinds september 2011.
Maar ook andere – eerder geanalyseerde trends – lijken weer aan te trekken: zo brak de EUR/USD door de 1.14 handle tot 1.1370 en vlakte de rentecurve opnieuw verder af. Met name de ontwikkelingen in de 10-jaarrente op US Treasuries (Amerikaans staatspapier) vielen op. Zo steeg deze eerder nog binnen de kortste keren tot een niveau van boven de 3,20%. Na jaren rond de of vlak onder de 3% te hebben geschommeld, brak de belangrijke 10-jaarrente voor het eerst in vele jaren overtuigend door de 3%-grens. Maar diezelfde 10-jaarrente viel afgelopen week binnen no-time weer terug tot de 3,10%. Niet alleen de euro verloor terrein ten opzichte van de dollar, ook de Chinese yuan heeft het recent zwaar gehad met de aansterkende dollar. De magische "7"-yuan-grens komt ook akelig dichtbij, nu de USDCNY-koers inmiddels 6,96 noteert.
De goudprijs veranderde ondertussen weinig en bleef een dollar of dertig boven de $1200 per troy ounce staan.