De geschiedenis van goud
Alles over de geschiedenis van goud
Vanwege de zeldzaamheid en duurzaamheid is goud gedurende vele eeuwen gebruikt als betaalmiddel. De monetaire geschiedenis van goud, de manier waarop het door de tijd heen tot geld is geëvolueerd, varieert per regio. Historici zijn van mening dat de wenselijkheid en de waarde van goud ontstaan zijn door de unieke combinatie van materiële dichtheid, weerstand tegen corrosie en uniformiteit. Het is ook gemakkelijk op te delen in kleinere eenheden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld edelstenen.
Het eerste metaal dat als betaalmiddel gebruikt werd was fysiek zilver, zo'n 5000 jaar geleden. Fysiek goud volgde 1500 jaar later. Zilver bleef tot de 19e eeuw de meest voorkomende vorm van edelmetaal voor de dagelijkse transacties, met goud als het domein van de handelaren en de rijken.
Tot in de jaren '70 van de vorige eeuw werd met de invoering van de 'goudstandaard', goud de basis voor de waarde van geld. De goudstandaard werd berekend als de waarde van de munt van elk afzonderlijk land, waarbij het financiële systeem van het betreffende land ermee had ingestemd, op verzoek in ruil voor de munt goud tegen een vaste prijs te verkopen. Het akkoord van Bretton Woods, dat kwam na het einde van de Tweede Wereldoorlog, betekende dat veel landen besloten hun wisselkoersen te koppelen aan de Amerikaanse dollar. De VS van haar kant besloot tot een specifieke prijs van goud per ounce in dollars. Dit betekende dat de landen die hun munt koppelden aan de dollar, indirect hun valuta gekoppeld hadden aan de specifieke goudprijs.
Het einde van de goudstandaard kwam mede tot stand door het besluit van Frankrijk in de jaren '60 en '70 om haar dollarreserves te verminderen en om te ruilen voor goud met de Amerikaanse regering. Deze verminderde Amerikaanse economische invloed in het buitenland, in combinatie met de enorme kosten die door de oorlog in Vietnam werden veroorzaakt, zorgden voor een wending in de geschiedenis van goudmarkt. Toen de toenmalige president Nixon in 1971 de dollar loskoppelde van een specifieke goudprijs (bekend als de 'Nixon Shock'), kwam een einde aan het tijdperk van de goudstandaard.
Echter bleven de aantrekkingskracht en de waarde van goud ongewijzigd. Het werd wel gezien als een verandering in het economisch denken. Zelfs vandaag, in de 21ste eeuw, zijn veel economen voorstander van een terugkeer naar een economisch waardesysteem dat lijkt op de goud standaard van voorheen. In deze tijd goud kopen biedt u dus een aantrekkelijke belegging met oog op de toekomst.
Afhankelijk van de geopolitieke, monetaire verhoudingen en marktperceptie verandert de rol van goud door de tijd. Het beleggen in goud is daardoor ook geen normale belegging. In de huidige tijdgeest doen beleggers en vermogensbeheerders er verstandig aan zich te realiseren dat er niet zo veel hoeft te gebeuren om de rol van goud te veranderen van grondstof tot monetair metaal. Door de voortdurende monetaire en financiële onrust is de markt evenals de officiële sector dicht bij een herwaardering van goud als grondstof naar monetair edelmetaal. Centrale bankiers hebben zich sinds 2010 na decennia weer gemeld als kopers op de goudmarkt. Partijen zoals JP Morgan en ICE accepteren goud reeds als Triple-A onderpand.