Goud kopen en belasting
Alles over btw en vermogensbelasting
Goud kopen zonder btw
Er wordt geen btw geheven over goud. Beleggingsgoud is vrijgesteld van de btw.
Al het goud dat u bij GoldRepublic aankoopt is daarom btw-vrij. U kunt dus gerust goud kopen zonder met de btw rekening te houden. Ook maakt het wat de btw betreft niet uit of u uw goud opslaat of laat leveren. Uiteraard heeft het opslaan van goud bij GoldRepublic wel andere belangrijke voordelen.
Wat verstaat de wet precies onder ‘beleggingsgoud’?
Er worden een aantal voorwaarden gesteld voordat goud als beleggingsgoud wordt gezien. Zo dient de zuiverheid van de goudstaaf ten minste 99,5% zijn. Ook gouden munten kunnen als beleggingsgoud aangemerkt worden, indien deze voldoen aan een aantal extra voorwaarden (bron: Wet op de omzetbelasting 1968, artikel 28j).
Ook de website van de Belastingdienst biedt uitkomst over de vrijstelling van BTW over beleggingsgoud. Let op dat de zuiverheid van een goudbaar altijd hoger dan 99,5% moet zijn. Alle goud baren die u koopt bij GoldRepublic betreffen nieuw gegoten gouden baren met een zuiverheid van 99,99%. Dit wordt ook wel 'Four Nines' genoemd.
Goud kopen en (vermogens)belasting
Ondanks dat er geen btw over beleggingsgoud wordt geheven, is goud niet vrijgesteld van belasting.
Goud valt namelijk onder uw vermogen. U dient daarom ieder jaar uw goudbezittingen door te geven aan de Belastingdienst. Deze bezittingen vallen onder uw vermogen in Box 3. Over dit vermogen betaalt u — afhankelijk van uw totale vermogen — een rendementsheffing.
U betaalt geen belasting over uw daadwerkelijke rendement.
In plaats daarvan, gebruikt de Belastingdienst een fictief rendement. Men veronderstelt dat uw rendement 4% per jaar bedraagt. De rendementsheffing bedraagt 30% van dat bedrag. Dit komt neer op een vermogensbelasting van 1,2% per jaar.
In andere woorden, in Nederland bestaat er eigenlijk geen rendementsheffing, maar een vermogensbelasting. Ook al maakt u geen rendement, dan betaalt u alsnog belasting.
Kortom, in Nederland hangt de reële belasting van goud niet af van de goudprijs.
Hoe doe ik de belastingaangifte?
Wat zijn de regels bij het aangeven van uw goud bij de jaarlijkse belastingaangifte?
De Nederlandse belastingdienst gaat bij het bepalen van uw vermogen uit van een peildatum. Dit is het allereerste moment (waarde c.q. koers) van het jaar waarover aangifte wordt gedaan.
Zodoende dient u voor een belastingaangifte over, bijvoorbeeld, 2012, uit te gaan van de waarde van uw goud op 1 januari 2012.
Bij GoldRepublic kunt u gemakkelijk ieder jaar een jaaroverzicht downloaden. Deze geeft een 'startwaarde' (beginwaarde) van uw edelmetaalpositie aan van het desbetreffende jaar. Stel: u doet belastingaangifte over het jaar 2013. In dit geval vraagt u het jaaroverzicht van 2013 op. U kunt de (totale) beginwaarde die vermeld staat in het overzicht overnemen om uw aangifte in te vullen.
Let op: heeft u pas in de loop van het jaar uw goud, zilver of platina gekocht, dan hoeft u uw edelmetaalbelegging pas het daaropvolgende jaar aan te geven. Als u bijvoorbeeld medio 2013 goud aankoopt, dan hoeft u uw goud pas aan te geven in uw aangifte van 2014. Uiteraard had u in dit voorbeeld waarschijnlijk op 1 januari 2013 een andere belegging in plaats van goud die u wél diende aan te geven. Per saldo betekent dit dus niet dat uw minder aangeeft bij de Belastingdienst dan u werkelijk bezit.
Mocht u twijfels hebben over uw belastingaangifte, neemt u dan alstublieft contact op met de Belastingdienst.
Begin meteen en open een account
Disclaimer: er kunnen geen rechten aan bovenstaande informatie worden ontleend.