Waarom goud kopen bij de bank niet (meer) kan en wat de oplossing is
Goud kopen bij de bank zoals vroeger
Kunt u het zich nog herinneren... vroeger liep u een bankfiliaal binnen en kocht u zonder problemen fysiek goud. Goud kopen bij de bank was een vanzelfsprekendheid.
Tijden zijn veranderd. Banken verkopen niet langer baargoud, bankkluizen zijn (bijna) verdwenen, financiële instellingen blijken ‘too big to fail’ en u bent slechts een nummertje voor de bankbediende.
Wij hebben een betere oplossing voor u.
Goud kopen bij de bank anno nu
(Indirect) beleggen in goud via de bank kan nog. Deze uitgeklede vorm biedt echter niet dezelfde garanties als de fysieke goudbaren die de banken vroeger verkochten.
Zij bieden tegenwoordig alleen nog ‘Exchange Traded Funds’ (ETF’s) aan, een duur woord voor wat in feite een goudcertificaat is.
Deze certificaten volgen min of meer de goudprijs, maar zijn afhankelijk van een tegenpartij. Bovendien zijn de beheerkosten van deze fondsen relatief hoog.
Zeer onverstandig om goud te kopen via de bank
Goud kopen bij de bank is dus niet slim. De kosten zijn hoog en de risico’s groot.
Bovendien komt het geregeld voor dat banken bepaalde fondsen ‘uit het assortiment nemen’. Hierdoor bent u gedwongen om uw goud op een ongewenst moment te verkopen. Dit met alle gevolgen van dien. Uw goud opvragen (dat wil zeggen, om levering van uw goud vragen) is al helemaal uit den boze. Geen bemoedigend signaal!
Niet langer mogelijk om goud te kopen bij de Rabobank, ABN AMRO, Deutsche Bank of Hollandsche Bank Unie (HBU)
Rabobank
De Rabobank biedt niet langer fysiek edelmetaal aan. Enkel voor de eerdergenoemde ‘goudcertificaten’ (ETF’s) kan men bij de Rabo terecht. Klanten werden per 1 september 2014 verplicht om hun goudpositie af te bouwen. Velen stapten toen over naar GoldRepublic en kozen voor de veiligheid van fysiek goud.
ABN AMRO
De ABN amro heeft recentlijk zijn beleid aangepast en daardoor moeten de klanten die goud gekocht hebben bij de ABN AMRO bank hun goud verkopen (onderstaande kan door recente wijzigingen niet meer van toepassing zijn).
Voorheen veranderede de ABN AMRO van bewaarder van haar goud, nu de Zwitserse bank UBS. Wat Schokkend was, is dat de ABN AMRO ook de voorwaarden abrupt aanpaste destijds:
- U bezit niet langer goud, maar een vordering op de ‘Stichting beleggingsgiro ABN Amro’
- U kunt niet langer het goud fysiek opvragen
- De aan- en verkoopkoersen zijn ineens een stuk ongunstiger
- UBS houdt slechts een dekking van (maximaal) 70% fysiek goud aan, zegt men
- Niemand weet waar het goud ligt; de UBS is niet verplicht om ‘uw’ goud in de eigen kluis te bewaren
- Orders kunnen genegeerd worden wanneer er sprake is van ‘extreme marktomstandigheden’ (de UBS bepaalt dit zelf!)
De bank belooft wel de beleggingen ‘goed te administreren’
Hollandsche Bank Unie (HBU)
De HBU was vroeger een dochter van de ABN AMRO. Tot voor kort was het de enige bank waar u fysiek goud kon kopen. U kocht daar aan de balie in Rotterdam een goudbaar.
In 2007 fuseerde ABN AMRO met Fortis. Dit op voorwaarde dat de bank enkele Nederlandse delen zou afstoten. Eurocommissaris Neelie Kroes vreesde voor een gebrek aan concurrentie.
Uiteindelijk werd de HBU aan Deutsche Bank verkocht, dat in 2010 de overname afrondde. Sindsdien is de HBU volledig opgegaan in de Deutsche Bank.
Deutsche Bank
Reeds in 2013 werden klanten van de Deutsche Bank gedwongen om hun fysieke goud- en zilverbeleggingen te liquideren. Hun goudafdeling werd opgedoekt.
Goud kopen bij ING?
De ING Bank heeft weinig met goud. Hun aanbod wat betreft goud kopen is erg karig.
Op hun website adverteren zij met name de ING-grondstoffensprinters. Deze 'sprinters' in goud zijn speculatieve kortetermijnbeleggingen met een zeer grote 'hefboom'. Voor 'daytraders' zijn deze hefboomproducten van de ING Bank wellicht geschikt, maar voor serieuze beleggers die goud willen kopen is dit absoluut geen optie.
Door de hefboom kunnen winsten maar ook verliezen veel groter zijn dan de onderliggende koersschommeling. De hefboom ontstaat doordat beleggers met geleend geld (van de ING) speculeren op een stijging of daling van de goudprijs. De ING rekent rente op deze lening.
Ook heeft de ING de afgelopen tijd bijna al hun ouderwetse bankkluisjes opgeheven. Veel beleggers kochten goud en bewaarden deze in één van deze bankkluisjes van de ING. Vanwege deze beëindiging, zijn veel beleggers in goud overgestapt naar GoldRepublic.
Het alternatief voor goud kopen bij de bank
Goud kopen bij GoldRepublic is eenvoudig. In tegenstelling tot bij de banken, koopt u fysiek goud dat 100% uw eigendom is.
Lees meer over goud kopen bij GoldRepublic