Deze belegger maakte in 1998 de beste beslissing ooit
25 september 2015
Hij was gek, zei iedereen. Beurskoersen gingen door het dak. Iedereen sprak over de 'nieuwe economie'. Internetbedrijven stonden dagelijks in de schijnwerpers. De 'internetrevolutie' zou tot ongekend hoge beurskoersen leiden. Zelfs de groenteboer gaf aandelentips.
De minst populaire belegging
Terwijl alle grootbanken hun grondstoffendivisies opdoekten, zag hij een gouden kans. De laatste keer dat grondstoffenprijzen zo laag waren, was tijdens de Grote Depressie van de jaren '30. Terwijl iedereen hem voor gek verklaarde, belegde hij in edelmetalen.
Later gebeurde het onvermijdelijke.
De voorheen onfeilbare aandelenmarkt stortte in. "Wat heb jij een geluk!", riep iedereen. Zo werkt het dan ook. Eerst ben je 'gek', daarna ben je 'fortuinlijk'. Gelukkig was hij niet op erkenning uit. Hij wilde enkel zijn oude dag veiligstellen; zijn vermogen beschermen en uitbouwen.
Niet alleen vermeed hij de aandelencrash. Vijf jaar later (eind 2003) had hij een rendement van +129% verdiend. Hij had zijn inleg meer dan verdubbeld.
De belegger waar ik het over heb, heet Jim Rogers. Jim Rogers ging op 37 jaar met pensioen na het succesvolle 'Quantum Fund', dat hij samen met de Hongaar George Soros beheerde. Later zou Jim Rogers nog twee wereldrecords vestigen met zijn wereldreizen op de motor en in de auto.
Maakt u ook de beste beslissing ooit?
Het is nu opnieuw 1998 in de goudmarkt. Het sentiment is even slecht als toen. En dat betekent dat ook u de beste beslissing van uw leven kan maken.
Laten we even de situatie vandaag vergelijken met toen:
- Goud is de meest gehate belegging van het moment
- Goudexploratie wordt massaal gestaakt
- Beleggers in goud worden weggezet als 'sukkels'
- We worden om de oren geslagen met de gekste koersdoelen (bijvoorbeeld ABN Amro, $700/oz)
- De rentes zijn nog lager als toen en er is een enorme schuldenlast opgebouwd die hogere rentes uitsluit (want: hogere rentes maakt die schuldenlast ondraaglijk).
Kortom, u kunt goud kopen tegen eenzelfde korting als in 1998, maar er is één groot verschil: renteverhogingen zijn uitgesloten.
Waarom uitgesloten zult u denken?
Het antwoord is eenvoudig: zodra centrale banken de rente verhogen, komen overheden in enorme financiële problemen.
De wijsheid achter tegendraads beleggen
De wijsheid achter het contrair beleggen is eenvoudig: de koersen zijn het hoogst waar de kudde is. De beleggingen waar weinig aandacht voor is, zijn vaak het goedkoopst. Maar deze koersverschillen zijn niet in steen gebeiteld. Op een bepaald moment draait het sentiment. Een deel van de kudde verliest geld, terwijl degenen die eerder voor gek stonden (volgens de rest) geld winnen.
Beleggen is een spel van geduld. Nu goud kopen en het vijf jaar opzij zetten kan wel eens een levensveranderende beslissing zijn.