Rendement op goud
Hoe komt het rendement op goud tot stand?
We horen het vaak genoeg. Menig vermogensbeheerder meent dat goud 'inherent' geen rendement oplevert. Goud levert, zo zegt men, immers geen rente of dividend op.
Dat klopt uiteraard, maar is geen reden om niet in goud te beleggen.
Ook het rendement op aandelen en obligaties is grotendeels afhankelijk van koerswinst, en niet van de nominale rente of het dividend. En juist aandelen en obligaties zijn erg duur. Een aandeel dat 10% dividend uitbetaalt, maar waarvan de koers 20% daalt, heeft nog steeds een negatief rendement van -10%. En dit is precies wat er gebeurt in tijden dat aandelen- en obligatiemarkten duur en overprijsd zijn.
In feite is goud kopen een beetje zoals het kopen van een aandeel zonder dividend.
Dus waar hangt het rendement op goud wel van af?
In 1988 schreef de jonge econoom Larry Summers een roemruchte paper genaamd 'Gibson's Paradox and the Gold Standard'. Summers, die het later zelfs schopte tot minister van Financiën onder toenmalig president Bill Clinton, schreef dat het rendement op goud afhangt van de reële rente.
Als de reële rente negatief is, zal de goudprijs stijgen en neemt het rendement op goud toe. Goud is de 'kanarie in de kolenmijn' van alle munteenheden ter wereld. Een stijging van de goudprijs is het belangrijkste signaal dat een munt doelbewust wordt gedevalueerd.
Rendement op goud sinds 1968: de rendementmatrix
In onderstaande matrix kunt u alle rendementen op goud van de afgelopen, pak en beet, 40 jaar terugvinden. Hoe werkt deze matrix?
Vooruitzichten rendement op goud
De kreet 'koop laag, verkoop hoog' is een veelgehoorde wijsheid op de beurs. Wanneer de beurzen hoog staan, is veel toekomstig rendement al 'ingeprijsd', en is er nog maar weinig ruimte voor nóg hogere beurskoersen.
Dit is nu het geval.