Amerikaanse beleggingsfondsen kopen opnieuw goud
11 juli 2014
Zoals bekend zijn er op dit moment twee basisoorzaken voor de huidige rollercoaster op de beurzen. Enerzijds zorgt de vertraging van de groei in China voor hoofdzorgen. En anderzijds is tapering in de VS ook niet heel erg populair onder beleggers. Deze twee fenomenen hebben er afgelopen weken toe geleid dat hedge-funds zijn begonnen met het verschuiven van hun geld en dus investeringen. De opmerke
Amerikaanse beleggingsfondsen kopen opnieuw goud
Zoals bekend zijn er op dit moment twee basisoorzaken voor de huidige rollercoaster op de beurzen. Enerzijds zorgt de vertraging van de groei in China voor hoofdzorgen. En anderzijds is tapering in de VS ook niet heel erg populair onder beleggers. Deze twee fenomenen hebben er afgelopen weken toe geleid dat hedge-funds zijn begonnen met het verschuiven van hun geld en dus investeringen. De opmerkelijkste trend is dat ze hun geld vooral hebben weggetrokken uit opkomende markten en herbeleggen in veiligere havens.
Goud profiteerde afgelopen week van het oplaaiend conflict tussen Israel en de Palestijnen. De goudprijs steeg naar bijna $1340/ toz. Maar het verbeterde sentiment rondom edelmetalen heeft ook te maken met het bericht dat Amerikaanse beleggingsfondsen opnieuw goud zijn gaan inkopen. De inflows bij de ETF’s hebben het hoogste niveau voor de afgelopen 21 maanden bereikt.
Maar ook de winstalarmen afgelopen week van een aantal grote bedrijven zoals Walmart en Alcoa, zorgden voor een positiever sentiment op de goudmarkt. Beleggers lijken toch zenuwachtiger te worden nu blijkt dat die cijfers tegenvallen en spelen net als de hedge funds liever op veilig. Immers, is het zeer aannemelijk dat bij lager uitvallen van de winsten van het eerste jaarhelft bij dergelijke beurs giganten ook een negatieve impact zal hebben op de Amerikaanse economie.
VS houdt goudprijs laag zodat Chinezen Amerikaanse staatsobligaties kopen
Het is echter nog te vroeg om al te stellen dat er sprake is van een omslag op de trend op de markt. Bovendien moeten we nog altijd rekening mee houden met het feit dat de goudmarkt (voorlopig nog) gemanipuleerd wordt.
De verdenking blijft groeien dat banken op grote schaal de goudprijs manipuleren. Al jaar en dag wordt de goudprijs kunstmatig laag gehouden, onder andere door het uitlokken van zogenaamde flash crashes.
Er bestaan allerlei theorieën, maar waarom de goudprijs nou zo bewust laag gehouden wordt is nog altijd niet helemaal duidelijk. Daar kan alleen maar over gespeculeerd worden. De meest voor de hand liggende verklaring is waarschijnlijk dat er mogelijk een geheime afspraak met China gesloten werd. De Amerikaanse banken zouden de goudprijs kunstmatig laag houden, zodat de Chinese centrale bank de goudreserves kon aanvullen. In ruil zouden de Chinezen hun Amerikaanse staatsobligaties in bezit niet verkopen.
Bevestiging van dat scenario kunnen we natuurlijk lang op wachten. Wel kunnen we hopen dat de World Gold Council er spoedig in slaagt om de Gold Fixing transparanter te maken. Bij de Silver Fixing is dat inmiddels gelukt. Op 14 augustus aanstaande zal de laatste Fixing plaats vinden zoals dat al 117 jaar in Londen gebruikelijk was.
Faber en Casey zien Wall Street crashen
In het kader van de winstwaarschuwingen van Amerikaanse beursgiganten heeft Marc Faber ook weer gesproken. De bekende belegger en uitgever van The Gloom, Boom & Doom Report, is van mening dat er zich op de financiële markten een enorme zeepbel heeft gevormd die op het punt kan staan om te ontploffen. Sterker nog, dat proces zou al begonnen zijn.
Faber ziet Wall Street met 30% crashen en wijst ook meteen een schuldige voor een toekomstige koersval aan. Dat is niemand minder dan de Amerikaanse president Barack Obama, die het verwijt krijgt een erg slechte president te zijn geweest. Obama kan in de VS nog aan de basis van politieke problemen komen te liggen.
Faber geeft eerlijk toe dat hij al eerder gewaarschuwd heeft voor een berenmarkt, voorspellingen die toen niet zijn uitgekomen. De huidige waarderingen op Wall Street zijn echter nog veel hoger geworden en dat op een moment dat de wereldeconomie volgens Faber aan het verzwakken is. Vooral de Fed vindt het belangrijk dat Wall Street het heel goed doet om het vertrouwen van de consumenten en bedrijfsleven hoog te houden. Voor Europa speelt dat een minder belangrijke rol omdat een veel kleiner deel van de vermogens belegd is in aandelen.
De uitspraak van Faber sluit aan op de documentaire 'Watch Meltdown America' van de bekende Casey Research Center. In deze documentaire voorspelt de gerespecteerde econoom Doug Casey dat de VS kort voor een gigantische crisis staat. Ook benadrukt hij te verwachten dat Amerikaanse steden binnen no-time levensgevaarlijke plaatsen worden. Niet in de laatste plaats omdat veel Amerikanen gewapend zijn...
Wereldbank waarschuwt op haar beurt voor torenhoge voedselprijzen
Maar het zijn niet alleen de zorgen over de torenhoge aandelenprijzen in combinatie met winstwaarschuwingen. De Wereldbank doet er namelijk nog een schepje bovenop (of juist vanaf).
De bank waarschuwt dat de voedselprijzen wereldwijd de pan uitrijzen. Tarwe is afgelopen kwartaal al met 18% gestegen en mais met 12%. Oekraïne, een van ’s werelds grootste tarwe-exporteurs ter wereld heeft een toename van de binnenlandse kosten van 73% gemeld en Argentinië heeft zijn tarweprijzen met 70% omhoog zien schieten.
Volgens de Wereldbank zijn deze prijsstijgingen vooral veroorzaakt door een drietal factoren. Sterk gestegen vraag naar voedsel in China, droogte in de VS en onrust in Oekraïne als gevolg van de burgeroorlog. De droogte in de VS zorgde voor aanzienlijk verlaagde tarweproductie waardoor de gestegen vraag vanuit China niet volledig aan voldaan kan worden.
In een bericht van een van de hoofdeconomen van de Wereldbank, Jose Cuesta, waarschuwt hij dat stijgende voedselprijzen extreem schadelijk zijn voor wereldwijde economische groei. De schokken in de voedselprijzen zullen voedselrellen veroorzaken wat zal leiden tot zeer hoge mate van politieke instabiliteit.
Cuesta wees gelukkig niet op de Amerikaanse voorliefde van wapens, echter is het wel al duidelijk dat we ons wel degelijk zorgen moeten gaan maken. Ook het filmpje van Doug Casey ligt in dezelfde lijn van het filmpje van vorige week van Alex Jones (InfoWars). Ook hij benadrukte al eerder dat we ons moeten opmaken voor een totale disfunctie van de economie. Laten we hopen dat het niet zover komt.