Wat is de 'spotprijs' van goud?
Definitie van de spotprijs
In de markt voor edelmetalen, zoals goud en zilver, verwijst de term "spotprijs" naar de huidige prijs voor onmiddellijke levering van het metaal (het woord ‘spotprijs’ is afgeleid van ‘on the spot’ kopen). Deze prijs fluctueert gedurende de dag, afhankelijk van recente markt-gebeurtenissen en ontwikkelingen. De spotprijs wordt uitgedrukt per ounce en genoteerd in Amerikaanse dollars. Vervolgens wordt de prijs van goud in diverse valuta’s uitgedrukt, afhankelijk van de koers ten opzichte van de dollar. Bij de aankoop van fysiek goud ligt de prijs meestal iets hoger dan de spotprijs om de kosten van de smelterij/handelaar te dekken (= spread). Zo betaalt u bij GoldRepublic ook een percentage aan spread- en transactiekosten. Bekijk onze tarievenpagina voor een overzicht van de kosten en de huidige ‘u koopt’ en ‘u verkoopt’ prijzen.
De spotprijs zelf wordt vastgesteld op basis van de handel in futurecontracten voor goud, die het meest verhandelde volume hebben. Futurecontracten zijn afspraken om in de toekomst een bepaalde hoeveelheid goud te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Deze contracten zijn populair onder zowel producenten die grondstoffen nodig hebben voor hun productieproces, als speculanten die gokken op prijswijzigingen.
Hoe wordt de spotprijs bepaald?
De spotprijs van goud wordt bepaald door de marktdynamiek van vraag en aanbod op wereldwijde markten zoals de London Bullion Market Association (LBMA) en de New York Mercantile Exchange (COMEX). Factoren die de spotprijs beïnvloeden, omvatten geopolitieke onzekerheden, economische indicatoren, veranderingen in de valutawaarde van de dollar, en de aankopen en verkopen door centrale banken.
De prijs wordt ook beïnvloed door de kosten van mijnbouw, productie en raffinage van goud, evenals door logistieke kosten zoals transport en verzekering. Speculatie en marktsentiment spelen eveneens een grote rol bij het bepalen van de spotprijs van goud.
Waarom is de spotprijs van goud belangrijk?
Voor beleggers en handelaren is de spotprijs van goud van belang omdat het hen helpt bij het maken van beslissingen over kopen, verkopen en vasthouden van goudbeleggingen. De spotprijs is een belangrijke indicator voor de gezondheid van de economie; een stijging van de goudprijs kan duiden op economische onzekerheid of inflatie, terwijl een daling kan wijzen op economische stabiliteit.
Bovendien is goud historisch gezien een "veilige haven" in tijden van financiële crisis en marktturbulentie. Wanneer andere activa, zoals aandelen of obligaties, onder druk staan, kan goud als waardevaste belegging dienen.