5 redenen om te investeren in goud
Waarom goud?
Een historisch perspectief
Goud, dat bekendstaat om zijn glanzende schoonheid en zeldzaamheid, heeft al eeuwenlang een onmiskenbare aantrekkingskracht op mensen over de hele wereld. Naast zijn esthetische waarde heeft goud een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van economische systemen en handel. Als een van de oudste edele metalen die door de mensheid worden gebruikt, dient goud al meer dan 5000 jaar als betaalmiddel. De vroegste tekenen van goud als betaalmiddel kunnen worden teruggevoerd naar oude beschavingen zoals de Egyptenaren, Grieken, Romeinen en Mesopotamiërs. Deze oude culturen waardeerden goud vanwege zijn duurzaamheid, draagbaarheid en zeldzaamheid. Goud werd aanvankelijk gebruikt in de vorm van ruilhandel, waarbij goederen en diensten werden uitgewisseld tegen bepaalde hoeveelheden goud. Het gebruik van gouden munten als gestandaardiseerd betaalmiddel begon ongeveer 2500 jaar geleden, in het oude Klein-Azië en het Midden-Oosten. De eerste bekende gouden munten werden geslagen door koning Croesus van Lydië, een regio in het huidige Turkije, rond 550 voor Christus. Deze munten waren gemaakt van een legering van goud en zilver, genaamd "elektron," en droegen een gestandaardiseerd gewicht en waarde. Dit stelde handelaren in staat om transacties uit te voeren op een manier die vertrouwen en consistentie bevorderde.
In de daaropvolgende eeuwen begon het gebruik van gouden munten zich over de hele wereld te verspreiden. In het oude Rome werden gouden aurei geslagen en gebruikt voor transacties binnen het rijk. Tijdens het tijdperk van ontdekkingsreizen en kolonisatie werd goud een belangrijk exportproduct van de Nieuwe Wereld naar Europa, waar het werd gebruikt om de economieën van verschillende landen te stimuleren. Goud als betaalmiddel bereikte zijn hoogtepunt tijdens de gouden standaard, een mondiaal monetair systeem dat zijn hoogtijdagen beleefde in de 19e en vroege 20e eeuw. Tijdens de gouden standaard werd de waarde van nationale valuta direct gekoppeld aan een bepaalde hoeveelheid goud. Dit zorgde voor een stabiele wisselkoers en bevorderde internationale handel en investeringen. Hoewel de gouden standaard uiteindelijk werd verlaten, blijft goud een belangrijke rol spelen in het huidige financiële systeem. Centrale banken houden nog steeds aanzienlijke hoeveelheden goudreserves aan (en vullen dit zelfs aan) als onderdeel van hun monetaire strategie. Bovendien is goud nog steeds een gewaardeerde activa voor beleggers als bescherming tegen inflatie, devaluatie van valuta's en economische onzekerheden.
1. Diversificatie en risicobeperking
Een van de belangrijkste principes van succesvol beleggen is het diversifiëren van je portefeuille. Diversifiëren is een chic woord voor ‘spreiden’. Fysiek goud is hier uitermate geschikt voor en biedt een tegenwicht voor traditionele beleggingen zoals aandelen en obligaties. Wanneer we kijken naar de geschiedenis, zien we dat de goudprijs over het algemeen stijgt, wanneer het slechter gaat met de aandelenmarkten. Het toevoegen van goud aan je portefeuille kan risico's verminderen, bescherming bieden tegen deze marktdalingen en kan vermogensbehoud op lange termijn verbeteren. Goud als onderdeel van je portefeuille, kan mogelijk een deel van je verlies op andere aandelen indekken. Zie goud dus als een goede aanvulling op en onderdeel van een slimme investeringsstrategie. Ook door je maandelijkse investering in goud over een langere periode uit te ‘smeren’, pas je in zekere zin risicobeperking toe. Dit noemen we ook wel de ‘Dollar Cost Averaging strategie’. Hierbij bouw je een positie op, door met regelmatige tussenpozen gelijke sommen geld te investeren, ongeacht de prijs van goud op dat moment of eventuele gebeurtenissen binnen de financiële markten. Het idee is, dat wanneer de goudprijs hoog staat, je wellicht voor dat vaste bedrag minder kunt aankopen, maar wanneer deze laag staat, je juist meer kunt aankopen en hiervan op de langere termijn profiteert.
2. Behoud van koopkracht, bescherming tegen inflatie
Een van de belangrijkste voordelen van edelmetalen is hun vermogen om de impact van inflatie te verzachten. In een wereld van voortdurende economische veranderingen en onzekerheden is het vinden van een betrouwbare bescherming voor je vermogen van essentieel belang. In tijden van stijgende prijzen, dalende waarde van onze valuta en aandelenmarkten die kunnen fluctueren, heeft goud zich keer op keer bewezen als een veilige schuilplaats voor investeerders. Goud, dat al duizenden jaren als waardevol goed en betaalmiddel wordt beschouwd, biedt unieke voordelen die bescherming kunnen bieden tegen economische onzekerheden en helpt beleggers vandaag de dag hun vermogen te beschermen en koopkracht te behouden. Goud heeft zich door de jaren heen bewezen als een robuuste inflatiehedge, een instrument dat beleggers helpt hun koopkracht te behouden te midden van stijgende prijzen. Een van de kernredenen hiervoor is de inherente schaarste van goud. In tegenstelling tot fiatvaluta, die door centrale banken kan worden bijgedrukt, is de hoeveelheid goud op aarde beperkt. Wist je dat de centrale bank van Amerika, de FED, sinds het jaar 2000 ruim 16 biljoen dollar heeft bijgeprint? Ook de Europese Centrale Bank zat niet stil, en pompte ruim 11 biljoen euro in de economie. Dit maakt het immuun voor devaluatie door overproductie, een veelvoorkomend probleem bij papiergeld. Als de inflatie toeneemt, neigt de waarde van geld te dalen, maar de waarde van goud blijft vaak stabiel of stijgt zelfs, waardoor het een veilige haven wordt voor beleggers. Bovendien wordt goud wereldwijd erkend en gewaardeerd, wat bijdraagt aan zijn liquiditeit en toegankelijkheid. Beleggers kunnen goud gemakkelijk kopen, houden en verkopen, wat essentieel is voor een effectieve hedge tegen inflatie.
De universele aantrekkingskracht van goud, ondersteund door zijn gebruik in sieraden, technologie en als monetaire reserve, zorgt voor een aanhoudende vraag. In een inflatoire omgeving, waar de kosten van goederen en diensten stijgen, biedt goud een betrouwbare opslag van waarde, waardoor beleggers hun welvaart kunnen beschermen tegen de erosie van inflatie. Voorbeeld - De inflatie in Nederland bedraagt sinds 2000 ruim 80%! Geen wonder dat ouderen vaak mompelen: 'Vroeger was alles beter’. Beter valt soms te betwisten, maar goedkoper was het in ieder geval wel! Hoe presteerde de goudprijs ten opzichte van het jaar 2000? De goudprijs in euro’s steeg ruim 535%! Een goede inflatiehedge dus.
3. Goud als veilige haven
Goud heeft een lange geschiedenis als een "veilige haven" - een activum dat zijn waarde behoudt of zelfs in waarde stijgt tijdens perioden van economische en geopolitieke onzekerheid. In tijden van crisis en oorlog neigen beleggers ernaar om risicovolle activa zoals aandelen en obligaties te vermijden en hun toevlucht te zoeken in veiligere opties. Nadat Rusland begin 2022 (24 februari) Oekraïne binnenviel, steeg de goudprijs ruim 11% in de elf dagen erna. Goud, met zijn intrinsieke waarde, biedt een betrouwbare opslag van rijkdom wanneer traditionele financiële systemen en markten onder druk staan. Het edelmetaal is niet gebonden aan een specifieke economie of overheid, waardoor het een universeel aantrekkelijke optie is voor beleggers wereldwijd. De universele acceptatie en waardering van goud, gecombineerd met zijn schaarste en duurzaamheid, maken het tot een beproefde optie voor risicomijding in onzekere tijden, waardoor het een favoriete keuze blijft voor beleggers die hun portefeuille willen beschermen tegen onvoorziene schokken. Hierbij een aantal (recente) voorbeelden hoe de goudprijs presteerde in tijden van onrust en onzekerheid. Tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008 vluchtten beleggers massaal naar goud als een veilige haven te midden van de ineenstorting van banken en financiële instellingen. Dit dreef de prijs van goud omhoog en bereikte in 2011 een toenmalige recordhoogte van ongeveer 43.000 EUR p/kg (wat een stijging van ruim 120% betekende ten opzichte van september 2008). In reactie op de onzekerheid en economische verstoring veroorzaakt door de COVID-19 pandemie, steeg de goudprijs opnieuw tot recordhoogten in 2020. In een half jaar tijd steeg de goudprijs met ruim 24%. Na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne begin 2022 steeg de goudprijs in een paar maanden met 20%. Ook zien we dat de goudprijs opnieuw aan een opmars bezig is nadat het conflict tussen Israël en Palestina escaleerde.
4. Geen tegenpartijrisico
Tegenpartijrisico is de kans dat een bedrijf van wie je geld krijgt of waar je bijvoorbeeld assets hebt ondergebracht, dit niet meer kan betalen. Dit is vooral in de beleggingswereld met producten zoals aandelen, obligaties en ETF’s een groot risico. Een van de belangrijkste eigenschappen van goud, is dat het geen tegenpartijrisico kent. Wanneer je fysiek goud in je bezit hebt, kun je dat overal ter wereld verkopen in ruil voor ieder denkbare valuta. Echter, het is belangrijk om op te merken dat wanneer je goud indirect bezit, zoals via een goudETF of een certificaat, je mogelijk wel kunt worden blootgesteld aan tegenpartijrisico. In dergelijke gevallen vertrouw je op een financiële entiteit om het goud voor je te bewaren, en als die entiteit failliet gaat of op een andere manier haar verplichtingen niet kan nakomen, kun je verlies lijden. Het direct bezitten van fysiek goud biedt een manier om jezelf te beschermen tegen tegenpartijrisico, een kwaliteit die het aantrekkelijk maakt voor veel beleggers, vooral in tijden van financiële onzekerheid.
5. Vrijgesteld van BTW
Beleggingsgoud is vrijgesteld van de btw. Al het goud dat je bij GoldRepublic aankoopt is daarom btw-vrij. Je kunt dus gerust goud kopen zonder met de btw rekening te houden. Ook maakt het wat de btw betreft niet uit of je je goud opslaat of laat leveren. Uiteraard heeft het opslaan van goud bij GoldRepublic wel andere belangrijke voordelen, zoals bijvoorbeeld beveiligde en verzekerde opslag. Wat verstaat de wet precies onder ‘beleggingsgoud’? Er worden een aantal voorwaarden gesteld voordat goud als beleggingsgoud wordt gezien. Zo dient de zuiverheid van de goudstaaf ten minste 99,5% zijn. Ook gouden munten kunnen als beleggingsgoud aangemerkt worden, indien deze voldoen aan een aantal extra voorwaarden (bron: Wet op de omzetbelasting 1968, artikel 28j).
Je hebt vast weleens gehoord van de term ‘Dollar Cost Averaging’ (DCA). Het is een beleggingsstrategie waarbij de belegger periodiek een vast bedrag investeert in een bepaald beleggingsproduct, zoals aandelen of edelmetalen, ongeacht de prijs. Het idee achter deze strategie is om het risico van het investeren van een groot bedrag op een 'slecht' moment (bijv. net voor een marktdaling) te verminderen. Door regelmatig te investeren, koopt de belegger meer eenheden van het edelmetaal wanneer de prijs laag is en minder eenheden wanneer de prijs hoog is. Je koopt simpelweg meer grammen goud als de koers lager staat. Op deze manier heb je na een aantal jaar een mooi aantal grammen, of wellicht zelfs kilo’s edelmetaal aangeschaft.
- Risicospreiding, verminderen van emotionele beslissingen en eenvoud: Risicospreiding over de tijd: Door periodiek te investeren (bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal), vermindert een belegger het risico van markttiming, dat wil zeggen proberen te 'voorspellen' wanneer de markt op zijn hoogst of laagst is.
- Vermindering van emotionele beslissingen: DCA kan helpen de emotionele aspecten van beleggen te verminderen. Wanneer markten volatiel zijn, kunnen emoties zoals angst of hebzucht de besluitvorming beïnvloeden. Door automatisch en periodiek te investeren, worden beslissingen minder gebaseerd op de huidige marktstemming.
- Eenvoud en discipline: Voor veel beleggers biedt DCA een eenvoudige en gedisciplineerde manier om te sparen en te beleggen, vooral als het automatisch wordt gedaan, zoals via een automatische overboeking van een bankrekening. Bij GoldRepublic hebben wij een spaarplan waarmee wij maandelijks op de eerste werkdag van de maand om 13:00 uur edelmetaal voor je aanschaffen. Je kan zelf bepalen voor welk bedrag je edelmetaal wilt kopen, wij schrijven het vervolgens af van je rekening, geheel automatisch! Een mooie bijkomstigheid is dat je ook nog eens 50% korting krijgt op de transactiekosten! Je zit daarnaast ook nergens aan vast, het spaarplan kan je opzeggen wanneer je wilt.