5 handige tips bij zilver kopen
Tips voor het kopen van zilver
Wellicht bent u zich aan het beraden om een gedeelte van uw vermogen te beleggen in edelmetaal.
Op goud na, is zilver één van de populairste beleggingen bij GoldRepublic. Veel beginnende beleggers worden afgeschrikt doordat zij over onvoldoende kennis beschikken om in dit product te beleggen. Natuurlijk is geen enkele belegging risicoloos, maar met enkele tips kunt u in ieder geval een geïnformeerde beslissing nemen.
Daarom bieden wij vijf tips voor aanstaande zilverkopers.
Tip 1: Koop geen ungealloceerd zilver als u gealloceerd zilver kan kopen met baarnummer toewijzing
Als gevorderde belegger met een positie in fysiek edelmetaal zijn de woorden “unallocted” of “allocated” wellicht bekende Engelse termen. Voor de beginnende zilver belegger zijn dit niet de eerste woorden die men meteen begrijpt. Het is belangrijk dat u het verschil weet voordat u zilver koopt en laat opslaan bij een aanbieder.
De betekenis van het woord “unallocated” is niet toegewezen of niet opzij gezet. Het woord “allocated” betekent bestemd, verdeeld of uitgetrokken.
Wat betekent dit voor u als u in unallocated zilver belegt?
Bij ungealloceerd zilver ligt het zilver op een stapel wat niet toegewezen is. Het zilver is niet toegwezen om zo de dagelijkse werkzaamheden te vergemakkelijken voor een bedrijf. De belegger behoudt wel zijn positie, maar weet niet precies welke zilverbaar in de kluis van hem/haar is.
Bij gealloceerd zilver is het zilver dat op een ‘stapel’ ligt toegewezen aan de koper. Dit betekent dat u na aankoop meteen 100% eigenaar bent van uw zilverbaar. Mocht u zilverbaren in opslag bij GoldRepublic aanschaffen dan zult u allocated zilver toegewezen krijgen. Naast het feit dat u 100% eigenaar bent, krijgt u ook een baarnummer toegewezen.
Een baarnummer toegewezen krijgen is een erg belangrijk onderdeel bij de verificatie van eigendom. Men moet immers kunnen bewijzen dat baarnummer X van u is.
Tip 2: Btw-vrij zilver kopen
Niet iedere belegger is op de hoogte dat zilverbaren ook btw-vrij gekocht kunnen worden. Afhankelijk van hoe en welke type zilverbaren u aanschaft betaalt u geen btw. U leest het goed: “GEEN BTW”.
Doordat zilver een dubbele toepassing heeft, wordt het niet alleen als beleggingsproduct gebruikt, maar voornamelijk als industriële grondstof. Zilver wordt voor een groot gedeelte (85%) als grondstof toegepast in de industrie. Alleen in Nederland wordt er al 21% btw op zilver geheven. De hoogte van het btw percentage kan per Europees land verschillen.
Wanneer zilver met de bedrijfsuitoefening te maken heeft en dus een bedrijfsmiddel is, kunt u bij een zakelijk aankoop in veel gevallen uw btw terugvragen. Maar, als zilver privé aangekocht wordt zal u al snel 21% btw moeten bijbetalen. Hierdoor wordt het kopen van een kilo zilver al een stuk minder aantrekkelijk ondanks een relatief lage instapprijs (vergeleken met goud of platina).
Btw-vrij zilver kan alleen aangekocht worden wanneer dit opgeslagen wordt in een geaccrediteerde kluis en gealloceerd account. Lees: bestemd account. Wanneer de kluis zich in de EU bevindt dient de kluis een douane-entrepot te zijn waardoor de opslaglocatie door de douane gezien wordt als een stuk niemandsland. Het zilver wordt hierdoor gezien als: niet geïmporteerd in de EU. Zilver dat niet in circulatie gebracht wordt is niet onderhevig aan een btw heffing. Deze btw heffing is pas van toepassing wanneer de zilverbaren uit de kluis gehaald wordt en in het vrije handelsverkeer komt.
Bij GoldRepublic kunt u terecht als u zilver btw vrij wilt kopen. De aangekochte baren zullen opgeslagen worden in één van de onafhankelijke kluizen te Zürich of Frankfurt.
Onze tip: Wanneer u zilver vrijgesteld van btw wilt aankopen en buiten de EU wilt opslaan, kies dan voor opslaglocatie Zurich.Tip 3: Overweeg of zilver opslag voor uzelf de moeite waard is
Zilverbaren aanschaffen via een winkel of onlineshop en zelf opslaan klinkt simpel. Zeker als u zelf een opslag heeft waar u graag gebruik van wilt maken. Helaas vergeten veel beleggers met onderstaande punten rekening te houden wat het handelen in zilver een stuk gemakkelijker kan maken:
- Zilver zonder btw aanschaffen is bij privé opslag niet mogelijk.
- Uw zilver wordt niet zo veilig opgeslagen zoals door een gespecialiseerd opslagbedrijf waarbij u ook vaak verzekerd bent. Daarnaast kunt u met opslag de liquiditeit hebben zoals u dat heeft met cash op uw bank.
- Uw bezitting is een gemakkelijk doelwit voor (gewapende) dieven.
- U zult zelf opzoek moeten gaan naar een koper. Onvoorziene kosten kunnen bij een baar controle in rekening worden gebracht.
De huidige goud/zilver ratio staat ongeveer op 69 wat betekent dat u voor het bedrag van 1 kilo goud wel 69 kilo zilverbaren kunt aanschaffen. Mocht u meer te besteden hebben dan Jan Modaal, dan is een verzekering bij een hoge zilver positie een verstandige keuze. Zilver verzekeren is vaak een lastige opgave. Niet veel verzekeraars doen dit en/of stellen strenge eisen hiertegenover. Om in aanmerking te komen kan er gevraagd worden of u een specifieke kluis wilt aanschaffen.
GoldRepublic ontneemt de belegger deze lastige taken en biedt simpelweg opslag en verzekering met een platform waarop u 24/7 zilver kan (kopen en verkopen.
Kortom, tip 2 en 3 gaan hand in hand met elkaar. Mocht zilver zonder btw voor u als muziek in de oren klinken, dan zult u al snel tot de conclusie komen dat dit in combinatie met opslag gaat.
GoldRepublic is één van Nederlands bekendste partij met opslagfaciliteiten voor btw-vrij zilver in Zurich en Frankfurt. Tevens kan platina ook btw-vrij opgeslagen worden door GoldRepublic op kluislocatie Zurich.Tip 4: Hoe weet ik dat ik met een betrouwbare leverancier in zee ga?
Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo. Wanneer u googelt op ‘zilver kopen’ of ‘btw-vrij zilver’ zult u al snel verschillende aanbieders in uw zoekresultaten krijgen. Maar welke van deze leveranciers moet u geloven? Er zijn verschillende kenmerken wat edelmetaalleveranciers in Nederland onderscheidt van elkaar, afhankelijk van hoe uitgebreid u wilt dat de service is.
Financiële dienstverleningsbedrijven die beleggingsobjecten met opslag bieden dienen in Nederland een AFM vergunning te hebben. De AFM staat voor Autoriteiten Financiële Markten die partijen controleert in het naleven van de regelgeving. Ook GoldRepublic is in het bezit van een AFM vergunning. Tevens is GoldRepublic de eerste partij die een AFM vergunning heeft gekregen in Nederland.
De volgende tip die wij willen meegeven gaat om ‘leverrisico’. Bij uw bestelling kan staan dat de levertijd 1-4 weken kan duren. U heeft nu een ‘tegenpartijrisico’, u bent immers afhankelijk van de tegenpartij. Uw leverancier kan in financiële moeilijkheden komen, waardoor u met lege handen kan komen te staan. Daarom is een betrouwbare leverancier uitzoeken erg belangrijk. Bij GoldRepublic zult u hier niet mee te maken hebben, doordat uw gelden op een tussenrekening komen te staan. Op het moment dat u een order heeft ingevoerd en dit geaccepteerd is maar nog niet geleverd is in de kluis , wordt uw bedrag enkel ‘gereserveerd’. Pas wanneer het zilver, goud of platina werkelijk geleverd is en uw order ‘verwerkt’ is wordt het geld geïncasseerd.
GoldRepublic doet aan een gelijke oversteek. U betaalt pas wanneer het edelmetaal is toegewezen in uw portefeuille. Uw gelden worden eerst op een derdengeldenrekening geparkeerd. Deze rekening is gescheiden van de B.V. waaronder de operationele activiteiten van GoldRepublic vallen. Uw storting wordt vervolgens bijgeschreven als saldo in uw account. Hierdoor kan er niks met uw gelden gebeuren.
Kortom bij tip 4, denk na over de lever- en tegenpartijrisico.Tip 5: Gebruik een limietorder bij uw aankoop
Zoals we al aangaven, gedraagt zilver zich een stuk volatieler ten opzichte van andere edelmetalen. Daarom kan het handig zijn om een limietorder in te voeren.
Maar wat is een limietorder?
Dit is een term die veelal gehanteerd wordt bij de handel in effecten. Wanneer dit een kooporder betreft, voert de koper de maximale prijs in waartegen de order uitgevoerd mag worden. Bijvoorbeeld: U voert een limiet kooporder in tegen €500/kg. De order zal worden uitgevoerd op basis van bedrag of volume (afhankelijk van de invoer). Nadat uw order geaccepteerd is, zal het systeem de opdracht krijgen om fysiek zilver te kopen wanneer de zilverprijs op €500/kg uitkomt. Hetzelfde principe geldt voor een verkooporder.
Meer informatie over zilver kopen bij GoldRepublic