Ik heb veelvuldig geschreven over hoe de goudprijs tot stand komt. Sommigen menen echter nog steeds dat er een verschil bestaat tussen “papieren goud” en “fysiek goud”. Deze mythe komt voort uit het totaal misvatten van hoe termijnmarkten werken. Ditmaal nemen we de argumenten van een aantal collega's onder de loep. Wat is de reden dat de fysieke markt en termijnmarkt geen geïsoleerd bestaan kunnen hebben?
... »Wat bepaalt de goudprijs? Over papiergoud, termijnmarkten en fysiek goud
31 maart 2017
Wist u dat … u aandeelhouder van de ECB bent?
24 maart 2017
Laten we een gedachte-experiment doen. U bent aandeelhouder van een bank. Deze bank heeft recent flink aan de weg getimmerd. Er is een grote vraag naar haar passiva, dat is, haar deposito’s, en dat vertaalt zich in lage rentes. Sterker nog, haar deposito’s zijn zo in trek dat rekeninghouders geld toeleggen om saldo aan te houden. Dit betekent dat de bank de activakant enorm heeft kunnen uitbreiden. En, herinner, banken verdienen geld op de marge tussen wat er enerzijds aan de activakant... »
Het slechtst denkbare moment voor een renteverhoging?
17 maart 2017
Wellicht overschaduwden de verkiezingen de renteverhoging van de Fed in de Nederlandse media, maar voor het buitenland kwam het belangrijkste nieuws deze week wel uit New York. De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde woensdag de rentecorridor met 25 basispunten van 0,50 – 0,75% naar 0,75 – 1%.
... »Reactie op DNB, Angstige particulieren hoeven geen goud te kopen
10 maart 2017
"Ik weet het, mijn reactie is rijkelijk laat.'' Vorig jaar publiceerde het Financieel Dagblad (FD) een interview met Aerdt Houben, divisiedirecteur Financiële Markten bij De Nederlandsche Bank, met als onderwerp dat glimmende edelmetaal wat ons zo interesseert: goud. Uiteraard is er genoeg ophef geweest over DNB en haar goudpositie. Zo repatrieerde DNB in 2014 in het uiterste geheim ruim 4 miljard euro aan goud. Wat zei Aerdt Houben van DNB over beleggen in goud en wat kunnen we daarvan zeggen?
... »