Na een fantastisch eerste kwartaal, heeft de goudprijs weer pas op de plaats gemaakt. Na precies vijf maanden staan we voor dit jaar op een plus van 10,9% (of 14,3% in dollars). De goudkoers brak heel even door de $1.300/oz-grens, maar is de afgelopen weken gedaald naar iets meer dan $1.200/oz. De goudprijs in 2016 heeft het tot nu toe verreweg boven verwachting gedaan, maar wat zijn de vooruitzichten voor de tweede helft van 2016?
... »Goudprijs in 2016: waar gaan we heen?
3 juni 2016
Video: Lex Hoogduin in gesprek met Olav Dirkmaat
27 mei 2016
Onlangs werd ik geïnterviewd door Lex Hoogduin, hoogleraar monetaire economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en voormalig DNB-directeur, over de publicatie van de eerste Nederlandse editie van het meesterwerk van Ludwig von Mises, Human Action (Het menselijk handelen). Ondanks dat dit boek voor het eerst in 1949 verscheen, zijn de wijze lessen van Mises relevanter dan ooit. Hoe relevant precies? Lees snel verder.
... »Video: exclusief interview met Jim Rogers
20 mei 2016
Ik sprak vorige week exclusief met de legendarische belegger Jim Rogers. Niet alleen voorspelde Jim Rogers meerdere recessies en beurscrashes correct, hij raadde ook iedereen aan om in goud te beleggen in 1999, net voordat hij aan een volgende wereldreis begon die hem zelfs een plek in het Guinness
... »Helikoptergeld: niks nieuws onder de zon
20 mei 2016
‘Helikoptergeld’ begon ooit als een wetenschappelijk hulpmiddel. Het was een gedachte-experiment, voor monetaire economen die de gevolgen van veranderingen in het geldaanbod willen doorgronden. Stel, zo luidt het experiment, dat centrale banken in plaats van obligaties te kopen (waarmee ze de monetaire basis vergroten), geld uit helikopters zouden strooien en daarmee iedereen direct een x hoeveelheid geld extra heeft. Wat zou dat doen met prijzen? Vandaag de dag praten we echter over helikoptergeld als praktisch beleidsmiddel, in plaats van abstract, analytisch hulpmiddel.
... »