Begin dit jaar deed ik een (eerste) poging om goud te waarderen. Het probleem met goud is duidelijk: het is ontzettend lastig om goud te waarderen, omdat we geen maatstaf hebben waartegen we goud kunnen afzetten. Beter gezegd: een bedrijf kunnen we waarderen door een inschatting te maken van de toekomstige (verdisconteerde) geldstromen die het kan genereren. Daarna kunnen we de waardering (de “onderliggende” waarde) afzetten tegen de huidige aandelenprijs (de “marktwaarde”). In de
... »Een poging om goud te waarderen (update)
27 september 2018
Fed-beleid edelmetalenonvriendelijk....voorlopig
2 augustus 2018
Centrale bankiers zijn net slagroom; hoe harder je klopt, des te stijver ze worden. Zo omschreef ooit onze landgenoot Wim Duisenberg, president van De Nederlandsche Bank en de eerste topman van de Europese Centrale Bank (ECB), centrale bankiers. Aan die uitspraak moest ik denken toen de Fed gisteren de uitkomsten van zijn tweedaagse vergadering bekend maakte.
De bank liet de officiële rente ongewijzigd, in de bandbreedte 1,75 – 2 procent. Tenzij er een wonder gebeurt, zal het rentecomité
... »ECB stopt met QE…hoewel…stopt…
2 juli 2018
Tijdens zijn vergadering van het bestuur van de Europese Centrale Bank in mei dit jaar, maakte de op dat moment tweede man van de ECB een opmerking waarvan ik dacht dat die voor beleggers belangrijker was dan zeker 90% van wat de ECB-baas Mario Draghi ooit heeft gezegd.
... »Vloer onder goudprijs weg
29 juni 2018
Om te zeggen dat goud in de hoek waar rake klappen vallen, zit, zou nog een understatement zijn. De laatste weken verloor het edelmetaal der edelmetalen circa 100 dollar. Vergeleken met een jaar geleden ligt de prijs ruim 50 dollar lager. En een vergelijking met het hoogtepunt van ongeveer 1.900 dollar is al helemaal duizelingwekkend.
... »