Deze week een preliminaire poging om goud op een andere manier te waarderen. Ik heb eerder laten zien hoe we de aandelenmarkt kunnen waarderen: we kunnen de vervangingswaarde van de onderliggende bedrijfsactiva afzetten tegen de prijs die we voor diezelfde bedrijfsactiva betalen op de aandelenmarkt. Deze verhouding wordt ook wel de ‘equity q ratio’ genoemd, naar de Tobin q ratio die ooit bedacht werd door de Nobelprijswinnaar in economie James Tobin (Tobin nam zowel het eigen vermogen –
... »Een poging om goud te waarderen (een vooruitzicht voor 2018)
26 januari 2018
Einde QE en renteverhogingen om de hoek in de eurozone?
19 januari 2018
Gaat de Europese Centrale Bank haar rente – thans op 0 procent – eerder verhogen dan de markt tot voor kort had verwacht? Een recent rapport ontketende de speculatie daarover. Maar is die speculatie terecht of overdrijven de markten weer eens?
... »10 voorspellingen voor 2018
12 januari 2018
Laten we eens doen alsof we een glazen bol hebben. Ik heb hier tien voorspellingen op een rij gezet waar ik serieus rekening mee houd voor dit nieuwe jaar. Sommige van deze voorspellingen zijn enigszins gewaagder dan de ander, maar eenieder van de voorspellingen heeft wat mij betreft een aardige
... »Dollar als financieel wapen?
3 januari 2018
Sinds het uiteenvallen van het Bretton Woods systeem in 1971 is de afhankelijkheidsrelatie van de wereld ten opzichte van de Amerikaanse dollar alleen maar verder toegenomen. De dollar vervult nog steeds de rol van wereldreservemunt en om die reden zijn de Verenigde Staten eigenlijk verplicht om de wereld van voldoende dollars te voorzien.
Om dat te kunnen doen moeten de Verenigde Staten ieder jaar weer meer goederen importeren dan ze exporteren. Dat verschil wordt in de vorm van dollartegoeden betaald, tegoeden waarmee andere landen weer olie en andere grondstoffen kunnen importen. Die wereldwijde afhankelijkheid van dollars heeft ertoe geleid dat de Verenigde Staten structureel ver boven hun stand kunnen leven.
... »