In veel situaties maken we schattingen door te starten bij een beginwaarde. Psychologen noemen dit fenomeen verankering, of het referentie-effect. Ik geef de voorkeur aan het “nieuwe normaal”-syndroom, met name als we het over de beurs hebben. Het beursverleden stikt van de voorbeelden. Zo riep de veelgeprezen econoom Irving Fisher vlak voor de Grote Depressie dat "aandelenprijzen een schijnbaar permanent hoog niveau hadden bereikt". In 2000 gebeurde iets soortgelijks, toen toenmalig
... »De valkuil van het nieuwe normaal
30 december 2016
De 10 best gelezen artikelen in 2016
23 december 2016
Zondag aanstaande is het Kerst. De feestdagen beginnen. De jaarwisseling staat voor de deur. Kortom, een mooi moment om een bewogen jaar te herleven, de gebeurtenissen op een rij te zetten, en de impact van deze gebeurtenissen opnieuw te verteren. Hierbij onze tien meest gelezen artikelen gedurende 2016 met een korte omschrijving.
... »Fed-beleid in 2017: een deja-vu van 2016?
16 december 2016
De goudprijs zit al enkele weken in de hoek waar rake klappen vallen. Kostte een troy ounce begin november nog iets meer dan $ 1.300, inmiddels bedraagt de prijs circa $1.130. Een sterkere dollar – EUR/USD is gedaald van ongeveer 1,12 begin oktober naar circa 1,04 nu – en het vooruitzicht op
... »OPEC en niet-OPEC landen samen tegen lage olieprijs
13 december 2016
10 Dollar. Zo veel is de olieprijs gestegen sinds 30 november, de dag waarop olieproducerende landen verenigd in OPEC besloten hun gezamenlijke olieproductie te verlagen om zo voor minder aanbod van olie te zorgen, in de hoop dat de prijs ervan daardoor zal stijgen.
Een OPEC-afspraak om de olieprijs op te krikken is echter alles behalve een garantie dat de olieprijs ook omhoog zál gaan. Om te beginnen bepalen de OPEC-landen tegenwoordig bij lange na niet meer het leeuwendeel van de olieproductie in de wereld. Veel belangrijke olieproducenten zoals Rusland, Mexico, Noorwegen of de Verenigde Staten, zijn er bijvoorbeeld geen lid van.
... »